A három salgótarjáni születésű játékost felvonultató Malév Bp. AHC sikerével végződött az elmúlt hét végén a megyeszékhely sportcsarnokában megrendezett 28. Szert Sándor nemzetközi kosárlabda-emléktorna. A fővárosiak az NB II-es bajnokságba is beszámító elődöntőben a házigazdákat, míg a fináléban a másik nógrádi együttest, az előzőleg a szlovákiai Nagykürtöst legyőző Justitiát fektették két vállra. A torna első elődöntője mindjárt több érdekességgel is szolgált a kilátogatók számára, hiszen az NB II-es pontvadászat Közép-magyarországi régiójának A-csoportjában vitézkedő St. Beszterce KK, valamint a több extarjáni kosarassal kiálló Malév ütközete a fináléba kerülés mellett a bajnoki pontok elosztásáról is döntött.

A mérkőzésnek nem túl jó alaphangot adott a vendégek langaléta centerének, Polgár Tibornak szép mozdulattal elért gólja, azonban ez mintha felpaprikázta volna a hazaiakat, akiknek Longauer Ákos hárompontosa adta meg a jelet a rohamra. Az ötpontos előnyt összegyűjtő besztercések közül Selmeci Gábor és Soós Gábor remekül semlegesítette az egykori csapattársat, Fekete Csabát, ám a negyed végén egy másik Malév-mezbe bújt tarjáni játékos, Besze Zoltán válasz nélkül hagyott nyolc pontjának köszönhetően mégis a vendégek vonulhattak előnnyel az első szünetre. A folytatásban azután gyorsan egalizálódott az eredmény, majd a Soós-Kovács-Szabó hármas erőfeszítései, a mérkőzés egészét tekintve, tetemesnek mondható hatpontos hazai vezetést eredményeztek. Ezt azonban a látogatók gyorsan kiegyenlítették, s innentől egészen a hajráig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A negyedik negyed első felében a fővárosiak a Beszterce valamennyi elszakadási kísérletét sikerrel verték vissza, majd egy váratlan, ám nyerőnek bizonyuló húzással edzőjük a tartalékokat küldte pályára. A friss emberek a kiélezett helyzetben óriási akarással vetették magukat a küzdelembe, s ha védekezésben nem is voltak annyira hatékonyak, támadásban „sült a kezük”. A vendéglátóknak azonban még így is lett volna esélyük a fordításra, hiszen a vége előtt 40 másodperccel, hárompontos Malév vezetésnél négyszer is triplával kísérletezhettek. Azonban, ahogy az eredmény is mutatja, valamennyi próbálkozásuk kimaradt, így az akaraterőben ezúttal már korábbi önmagát idéző Beszterce izgalmas és végsőkig kiélezett találkozón végül kénytelen volt fejet hajtani jól védekező ellenfelével szemben. – Ez már nem is tudom hányadik olyan meccs volt, amit a végjátékban veszítünk el. Különösen szomorú, hogy így valószínűleg elkerüljük a Justitia csapatát, a Szert Kupában – mondta a mérkőzés után Kasléder Dávid a Beszterce KK játékos-edzője.

Beszterce KK – Malév Bp. AHC 71-79 (15-18, 24-17, 18-24, 14-20). Salgótarjáni Beszterce KK: Kovács (15), Longauer (6), Selmeci (13), Soós (12), Kelemen (8). Csere: Szabó (14), Moravszki (3), Vincze. Játékos-edző: Kasléder Dávid. A Malév Bp. AHC legjobb dobói: Besze T. (17), Polgár (12), Besze Z. (12). Az eredmény alakulása: 3. perc: 5-2, 8. perc: 12-12, 13. perc: 22-22, 18. perc: 34-33, 23. perc: 43-43, 28. perc: 52-52, 33. perc: 63-61, 38. perc: 67-72.

A másik elődöntőben az előz este még bajnoki találkozón szereplő Bgy. Justitia a Salgótarjánban ezúttal debütáló szlovákiai Nagykürtös csapatával találkozott. A Ferencváros elleni rangadón bordatörést szenvedett Zólyomi Zoltánt nélkülöző gyarmatiak változatos, nagy csatában csupán az utolsó pillanatokban tudtak jó teljesítményt nyújtó riválisuk fölé kerekedni. Bgy. Justitia – BK Olymp Nagykürtös 62-60 (17-20, 19-11, 13-16, 13-13), vezette: Orbay, Deák. Legjobb dobók: Tőzsér (15), Kenyeres (14) illetve Dudás (30), Urbános (14).

A bronzmérkőzésen a csalódott házigazdák gyengébb első negyed után a középjátékban nyújtott jó teljesítményüknek, valamint Szabó Zoltán és Moravszki András ponterősségének köszönhetően győztek a szimpatikusan küzdő nagykürtösiek ellenében. A vendégeknél ezúttal is kitűnt a két találkozóján gyűjtött félszáz pontjával a torna legeredményesebb játékosának bizonyuló Jano Dudás. 3. helyért: St. Beszterce KK – BK Olymp Nagykürtös 90-78 (16-24, 15-11, 34-17, 25-26), vezette: Grosch, Tóth. Legjobb dobók: Szabó (29), Moravszki (20) illetve Dudás (20), Maros (13).

A torna fináléjában a pihentebb malévosok jó játékkal, előnyüket folyamatosan növelve diadalmaskodtak a több sebből vérző – Zólyomi Zolán is megsérült -, Justitia ellen, így a Beszterce ellen bekasszírozott két fontos bajnoki pont mellett az emléktorna serlegét is hazavihették a torna legtechnikásabb játékosának bizonyuló Tóth Imre vezette fővárosiak.

Döntő: Malév Bp. AHC – Bgy. Justitia 81-64 (19-14, 21-17, 14-16, 27-17), vezette: Deák, Kiss. Legjobb dobók: Besze T. (22), Fekete (13) illetve Lovászi (18), Simon (9).

A 28. Szert Sándor emlékverseny végeredménye: 1. Malév Bp. AHC, 2. Balassagyarmati Justitia, 3. Salgótarjáni Beszterce KK, 4. Basketbalovy Klub Olymp Nagykürtös (szlovák).