A Salgótarjáni Városi Sportcsarnok adott otthont az elmúlt hétvégén, pénteken és szombaton az előbb négy-, majd hatcsapatosra tervezett 27. Szert Sándor nemzetközi kosárlabda emléktorna küzdelmeinek. A besztercebányaiak, valamint a salgótarjáni Beszterce KK-Fekete Sasok visszakozása után végül öt együttest felvonultató mezőnyben a szlovák élvonalbeli Kassa diadalmaskodott, megelőzve a Vitai Eger-Fekete Sasok, a Kodolányi-Fehérvár KC, a Miskolci EAFC, valamint a Tiszaújvárosi Phoenix együtteseit.

Az eseményt felvezető írásunkban már szóltunk annak furcsaságairól, valamint kalandos előéletéről, ám akkor még nem sejthettük, hogy a váratlan fordulatokból a nyitónapra is marad. Egyébként is meglehetősen nehezen akart összeállni a „27/2.” Szert Sándor emléktorna mezőnye, hiszen a nagy hagyományokra visszatekintő, immár negyedszázada folyamatosan megrendezésre kerülő viadalon való részvételtől először a Sasokra a tavalyi, salgótarjáni mizéria miatt megorrol, NB I/B-s bajnok Nyíregyháza lépett vissza, majd miután már összeállt a Miskolc, Fehérvár KC, Besztercebánya, Vitai Eger-Fekete Sasok négyes fogat, a szlovák első ligába most felkerülő Kassa, egyébként örömteli bejelentkezése okozott újabb problémát a szervezőknek. Akik a beugrásra kiszemelt Beszterce KK-Fekete Sasok vonakodása miatt – amire bizonyára jó okuk volt az NB II-es salgótarjániaknak – végül a tiszaújvárosiakkal töltötték fel a mezőnyt, s akik egy nappal a viadal előtt erősen reménykedtek benne, hogy újabb váratlan esemény már nem történik a nyitó összecsapásig hátralévő alig huszonnégy órában. Természetesen történt. Két órával az esemény kezdése előtt (!) érkezett a hír: a besztercebányaiak sérülések és betegségek miatt nem tudnak részt venni a versenyen. Így a megyei szövetség, valamint a Fekete Sasok elöljárói, miután ismét hasztalan kísérleteztek a besztercések beszervezésével, s az utolsó utáni pillanatban riadóztatott Diana SE-től is elutasító választ kaptak, kénytelen-kelletlen ötcsapatossá nyilvánították a már javában zajló tornát. A megjelent együttesek így körmérkőzéses rendszerben döntötték el a kupa sorsát, amit viszont az időrend felborítása nélkül csak úgy lehetett megoldani, hogy beszámították a tiszaújvárosiak és a miskolciak hét közben lejátszott edzőmérkőzését is, míg egyes csapatokra – nevezetesen a Fehérvár KC-re és az egri Fekete Sasokra – a második napon három összecsapás is várt.

Ez azután a háttértörténések ellenére is meglehetősen színvonalasra sikeredett viadal utolsó, mindent eldöntő összecsapására is rányomta a bélyegét. Az addig veretlenül menetelő gárdák párharcában ugyanis, egy friss, aznap csupán második mérkőzését játszó kassai csapat állt szemben, egy sérülések és egyéb okok miatt eleve tartalékos, ekkorra már végsőkig elcsigázott, ezúttal a tarjáni színekért is hajtó egri alakulattal. Nem volt hát meglepő, hogy a rutinos Svitek vezette szlovákok hamar állva hagyták a Sasokat. A találkozó szünetében kerültek átadásra a Szert Sándor emlékplakettek, amelyet évről évre a salgótarjáni kosárlabdáért sokat tevő játékosok, sportvezetők, támogatók kapnak. Az idén Básti Sándor, Doborné Kővári Adrienn, Kormos László, valamint Dóra Ottó részesültek az elismerésben. Az ünnepélyes pillanatok után folytatódott a mérkőzés, amelyet végül kiütéses különbséggel nyertek meg a felvidékiek, s így ők vehették át az eredményhirdetésen a győztest illető serleget. A szokásoknak megfelelően különdíjak is gazdára találtak, a Szert Sándorné által a legtechnikásabb játékosnak felajánlott díjat ezúttal a Sasok centere, Hartvich Tamás kapta, s szintén ajándékot vehetett át a legeredményesebb pontszerzőnek bizonyuló, székesfehérvári Jaroslav Gorsky is.