A salgótarjáni Pintér-telepi Beatrix sörözőben tartotta idei évzáró bankettjét, a sokéves hagyományoknak megfelelően, az SKSE öregfiúk labdarúgócsapata.

Elsőként Szikora György egyesületi elnök köszöntötte a meghívottakat, akik egy perces némasággal emlékeztek meg az évek során elhunyt egyesületi tagokra. Ezután visszatekintett az elmúlt 2023-as hosszú szezonra. 2023-ban újra a régi kerékvágásba kerültek az események, teljes szezont játszottak a tavasz és az ősz során. Egy sportember is öregszik, de a játék és a sport örökre a vérében marad. Együtt lenni, figyelni a másikra, apró gesztusokkal törődni vele, tudni róla, hogyan éli a mindennapjait, ez viszi előre a világot. És úgy tartják, ettől működik ilyen jól az egyesületük is. Erre mindig nagy figyelmet fordítottak, negyvenhat éves múltjuk erre a bizonyíték és garancia. Az egyesület továbbra is vallja: Kell egy csapat!

Ezután Németh Csaba, az egyesület csapatvezetője beszélt az elmúlt évad emlékezetes eseményeiről. A tényeket tekintve elmondta, hogy a csapat mögött hagyott időszak eredményei nem tükrözik teljes mértékben a lehetőségeket. Olyan mérkőzéseket veszített el a csapat, amelyet az erőviszonyokat tekintve nyernie kellett volna. Az idén előfordultak a csapaton belüli piciny összezördülések, néhány vereség kihozta a kisördögöt a játékosokból. Azonban hamar túllendültek a holtponton és az eredmények önmagukért beszélnek. A megszerezhető 42 pontból huszonhármat sikerült begyűjteni, amely 55 %-os teljesítmény a csapat részéről. Több odafigyeléssel, a csapatjáték erősítésével és a jobb helyzetkihasználással az eredmények is javulni fognak a jövőben.

Fekete László, az egyesület titkára nagy sikert aratva, részletesen ismertette az elmúlt év statisztikáját. A fejtörőkkel tarkított előadásában felidézte a szezon mérkőzéseit, és a mesterhármasokat elérő Kiska, Muzsik és Tábori sporttársakat is.

Ezt követően átadták az év legjobbjának választott Grúz Tamásnak, valamint a nyolc gólt szerző Kiska Jánosnak a gólkirályi címért járó megérdemelt díjakat. Számozott mezes jutalomban részesült az idén kerek évet ünneplő játékosok garmada. id. Papanitz József 80 éves, Bencsok Vilmos, Fekete László és Szikora György 70 éves, Babják Csaba, Horváth Szabolcs, Juhász Attila és Tóth Szilárd 50 éves születésnapját ünnepelte az egyesület körében.

Külön szeretettel és ajándékkal köszöntötték a „harmadik félidőt” szolgáltató törzstagokat: Antal Lajost, Hajdara Ferdinándot, Kiss Gyulát, Lengyel Zoltánt és id. Papanitz Józsefet. Virágcsokorral köszöntötték Hajdara Ferdinándné, Marikát, akinek a segítsége ugyancsak elengedhetetlen a megfelelő vacsorai és baráti hangulat kivitelezéséhez. Csekély ajándékkal tisztelték meg Ludányi Józsefet, a hazai mérkőzések örökifjú játékvezetőjét. Fehér asztal melletti jókedvű beszélgetéssel, és múltidézéssel ért véget a kohász öregfiúk évzárója.

– Az egyesületünk hivatalos taglétszáma 2023-ban 40 fő volt – kezdte el az emlékezést Bozó Sándor, az egyesület csapatkapitánya. – Játékosállományunk évről évre cserélődik és frissül. Az SKSE egyesület labdarúgó szakosztálya 2001 óta nem funkcionál, így nincs igazi kohász utánpótlása a senior csapatunknak. Örömmel mondhatjuk azonban, hogy mindig sikerült megfelelő játékosokkal pótolni a versenyző tagok számát.

Aktív, állandó tagjainkkal, valamint a meghívott vendégjátékosokkal együtt az elmúlt évben 28 fő szerepelt a mérkőzéseinken. A mérkőzéseket a Tóstrandi füves és műfüves pályáján és a Somoskőújfalu SE sportpályáján játszottuk, melyért köszönetünket fejezzük ki mindkét egyesület vezetőségének. Állandó segítőnk Ludányi József játékvezető, köszönjük neki, hogy a hívó szóra, az otthoni magánéleti dolgait félretéve, rendszeresen rendelkezésünkre állt. Mérkőzéseink elmaradhatatlan része a harmadik félidő. Ennek kivitelezésében nagy segítséget nyújt az idősebb korosztály néhány képviselője, Hajdara Ferdinánd főszakáccsal az élen. 2023-ben nagy bánatunkra elveszítettük Kadlót Zoltánt, aki rövid ideig tartó súlyos betegség után hunyt el. Emlékét szívünkben a már korábban elhunyt tagokkal együtt megőrizzük.

Az elmúlt évben tizennégy nagypályás mérkőzést játszottunk, hét győzelem, kettő döntetlen és öt vereség a mérlegünk. Voltak megérdemelt nagyszerű sikereink, azonban nem várt, és bizony elkerülhető vereségek is becsúsztak szép számmal. Ennek lett az eredménye az öt elveszített mérkőzés. A helyzetkihasználáson van mit javítani, higgadtabb támadójátékkal nagyobb sikereket érhetünk el 2024-ben.

Összességében eredményesebb időszakot is zárhattunk volna, mégis büszkeséggel tekinthetünk vissza a 2023-as évre. A jövőben ennél magasabb szinten tovább szeretnénk öregbíteni az SKSE nevet. Már 2000-től vezetünk nyilvántartást a nagypályás mérkőzéseinkről, mely alapján a 24 év alatt 246 mérkőzést játszottunk. A három, dobogós ellenfél 48 mérkőzéssel a PITE-Fülekpüspöki, 46 mérkőzéssel a Rimóc és 25 mérkőzéssel a Gömöralmágy együttese.

A 136 győzelem és 41 döntetlen mellett, 69 vereséget tartunk nyilván. Összesen 916 gólt szereztünk, és 568 alkalommal rezdült meg a hálónk. Gólarányunk imponáló: 3,7:2,3.

2023-ban öt csapat részvételével ismét, immár kilencedik alkalommal rendeztük meg, alapító tagunk emlékére, a Pálmai József teremlabdarúgó emléktornát, amelyben negyedik helyen végeztünk. A serleget ismételten és megérdemelten az FTC Fülek öregfiúk csapat szerezte meg. Harmadik helyezést értünk el a Bátonyterenyén megrendezett teremtornán. Első helyet értünk el a Reklámpress által rendezett salgótarjáni teremtornán. Negyedik helyezettek lettünk Füleken, a szabadtéren megrendezett Szabó Tibor emléktornán. Harmadik helyen végeztünk a Füleken megrendezett Polgármester kupa szabadtéri tornán.

Egyesületünk szervezi a már évek óta hagyománnyá vált Kaposvári Márton nemzetközi kupasorozatot. A kupát az idén már harmadszor, nagy küzdelemben, de megérdemelten a PITE-Fülekpüspöki csapata szerezte meg. Nagy bosszúság számunkra, hogy a Kaposvári Márton kupa végleg kicsúszott a kezünkből. 2024-ben új névvel és új kupával, nagy lelkesedéssel vetjük majd magunkat a kupasorozatba. A mérkőzések lebonyolításában segítséget kaptunk Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatától, melyet ezúton is tisztelettel köszönünk. Köszönetünket fejezzük ki Balogh Tibornak és Langa Attilának, akik a mérkőzéseink krónikájának megjelenését a Nógrád vármegyei Hírlapban és az internetes oldalukon lehetővé tették.

Mint ismeretes, 2021-ben az SSE (SKSE) 120 éves évfordulója tiszteletére emlékkönyvet adtunk ki. Az emlékkönyv kereskedelmi forgalomba nem került. Azonban ajánljuk mindenki számára, aki karácsonyra kedveskedni akar szeretteinek, vagy akár saját magának, és egy múltat felidéző és bemutató könyvet szeretne emlékbe. A könyv korlátozott számban még átvehető a Városi sportcsarnokban.

Egyesületünk bevételi forrása a rendszeresen fizetett tagdíjunk mellett, a törvény által felajánlható személyi jövedelemadó 1 %-a. Kérjük támogatóinkat, hogy 2024-ben is gondoljanak ránk, ha az adóbevallásukat készítik. Adószámunk: 18633791-1-12. Az egyesület honlapja megtekinthető az új internetes webhelyen: http://skseoldboys.hu – zárta szavait Bozó Sándor.

2023. évi statisztika

SKSE öregfiúk 14 7 2 5 48-38 23 pont

Nagypályás mérkőzések

Ragyolc-Csákányháza (o) 3-2, Szarvasgede (i) 5-1, Rimóc (i) 7-0, Ajnácskő (i) 2-2, Ragyolc-Csákányháza (i) 1-4, Szarvasgede (o) 9-3, Ajnácskő (o) 4-2, PITE-Fülekpüspöki (o) 3-3, FTC Fülek (i) 1-4, PITE-Fülekpüspöki (i) 2-5, Rimóc (o) 3-0, Ajnácskő (i) 3-6, FTC Fülek (o) 1-3, Old Boys Pelikan Losonc (o) 4-3.

Gólszerzők

8.: Grúz Tamás, Kiska János. 4.: Bazsányi Péter, Muzsik Sándor. 3.: Fekete László, Juhász Attila, Szeles Gábor, Tábori Péter. 2.: Egeresi László, Fodor Zsolt, Kiss Péter. 1.: Balázs Attila, Bartus József, Chován Péter, Panyi Attila, Rusznyák Nándor, Szabó Szabolcs.

Ki hány mérkőzésen szerepelt

14.: Bozó Sándor, Fekete László, Grúz Tamás, Rusznyák Nándor. 12.: Chován Péter, Juhász Attila, Szabó Szabolcs. 11.: Egeresi László, Jambrik Géza. 10.: Kiss Péter. 9.: Kiska János, Muzsik Sándor, Sztremi Zsolt. 7.: Babják Csaba, Fodor Zsolt, Szeles Gábor, Tóth Szilárd. 6.: Bartus József, Bazsányi Péter, Szabó István. 3.: Balázs Attila, Gaál Zoltán, Halász László. 2.: Panyi Attila, ifj. Papanitz József, Tábori Péter, Tőzsér Zsolt. 1.: Divald Szabolcs.

Egyesület mai tagja az eddig említetteken kívül

Antal Lajos, Bencsok Vilmos, Bódi Károly, Czékmán József, Hajdara Ferdinánd, Horváth Szabolcs, Kerényi József, Kiss Gyula, Lengyel Zoltán, Németh Csaba, id. Papanitz József, Szikora György, Tőzsér Ferenc.